Aeres Tech

Een eigen bedrijfsschool: hoe en wanneer richt je die op?

Date

Voor grote machinefabrikanten, -importeurs en -dealers kan het lonend zijn om een eigen bedrijfsschool op te richten bij Aeres Tech. Wanneer is dat interessant en hoe gaat dat in zijn werk?

Als grote fabrikant of importeur is het verleidelijk om zelf trainers aan te nemen en een eigen opleiding binnen het bedrijf op te richten. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Om aan het einde van een opleiding een rechtsgeldig diploma te mogen uitreiken, moet een monteursopleiding voldoen aan het kwaliteitsdossier van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Daarin staat onder meer beschreven dat een mbo-student ook generieke vakken moet volgen zoals Nederlands, Engels en rekenen. Daarnaast moet de student ingeschreven staan bij een geaccrediteerde school. Kortom, het is nog niet zo eenvoudig.

Volgens Daan den Uijl, onderwijskundig adviseur van Aeres Tech, is het efficiënter om Aeres Tech in te schakelen. “Wij hebben de kennis en ervaring hoe je een opleiding moet vormgeven en kunnen een fabrikant of importeur daarin flink ontzorgen. Daarnaast beschikken we over alle faciliteiten. Om de opleiding merkspecifiek te maken, gaan we met de desbetreffende fabrikant of importeur om de tafel zitten. Samen bepalen we welke lesstof absoluut niet mag ontbreken in de bedrijfsopleiding”, aldus Den Uijl.

Het opzetten van een nieuwe bedrijfsschool klinkt als een pittig en langdurig traject, maar dat valt erg mee. “We maken een bestaande monteursopleiding merkspecifiek. Daardoor kunnen we een bedrijfsschool al in een half jaar opzetten”, benadrukt Den Uijl. Aanvankelijk is het wel noodzaak dat er voldoende aanwas is voor de opleiding. In een klas zitten 9 tot 12 studenten. Aeres Tech assisteert bij het werven van nieuwe studenten. “Met een eigen bedrijfsschool kan je een nieuwe lichting monteurs al in een vroeg stadium aan je binden én ze gerichter voor jouw producten en machines opleiden”, benadrukt Den Uijl.

Machines beschikbaar

Om een goede bedrijfsopleiding op te zetten, is er wel wat inbreng nodig vanuit de fabrikant of importeur. Zo moeten er machines komen waaraan de studenten kunnen sleutelen. Daarnaast moet er informatie en apparatuur beschikbaar worden gesteld om de machines af te stellen of om storingen te kunnen opsporen. Zo leert de student alle details van de machines en wordt hij tijdens zijn opleiding al een ware specialist. Hij is daardoor direct inzetbaar in de werkplaats van het leerbedrijf.

Naast lessen in Ede (Gld.) is het mogelijk om de lessen op locatie te laten plaatsvinden. De trainer van Aeres Tech komt dan naar het bedrijf toe. De meeste bedrijfsopleidingen vinden overigens volledig in Ede plaats. “Veel fabrikanten en importeurs geven daar de voorkeur aan. De student is dan écht even weg van de werkvloer en kan zich daardoor volledig richten op de opleiding”, aldus Den Uijl.