Een gele Volvo-shovel met het logo van SMT staat op het terrein van Aeres Tech onder een heldere blauwe lucht. De zon straalt over de grote metalen bak van de machine. In de cabine bestuurt student Tosh Frijns de shovel.

We brengen de theorie direct in praktijk

Date

Tosh Frijns (20) woont in Schimmert (L.), werkt bij SMT in Nieuwkuijk (NB.) en studeert eens in de vijf weken een week op Aeres Tech. “Wat we in de ochtend tijdens de theorie leren, brengen we in de middag meteen in de praktijk”, vertelt Frijns enthousiast.


Student Tosh Frijns in zijn blauwe SMT-werkjas staat naast een grondverzet gele machine in de Aeres Tech werkplaats.

Tosh Frijns in het SMT lokaal van Aeres Tech

Zijn machinecarrière begint Frijns bij loonbedrijf Timmers in zijn woonplaats Schimmert. “Daar ben ik begonnen als poetskracht. Toen ik mijn trekkerrijbewijs haalde ben ik gaan rijden. Maar het sleutelen trok me meer.” En alsof het zo heeft moeten zijn krijgt hij van het loonbedrijf een jaar geleden de kans om samen met een monteur van SMT te sleutelen aan een Volvo-shovel. “Die monteur was een leuke gast, het werk is mooi en ik wist meteen dat ik hier mee verder wilde”, vertelt Frijns. “Ik heb toen twee gesprekken gehad bij SMT en krijg nu van hen de kans om op Aeres Tech de SMT-bedrijfsschool te volgen.” Frijns volgt een niveau vier opleiding en heeft daarvoor niveau drie bij Gilde in Roermond afgerond. “Het voordeel van die opleiding is dat ik nu al best wat weet over techniek. Daar heb ik profijt van. De elektrotechniek waar we nu mee bezig zijn bijvoorbeeld pak ik snel op.”

Vijf weken werken en een week school. Het bevalt Frijns goed. “Mijn werk bij SMT is heel breed. De merken waar ik aan werk zijn Volvo en Sennebogen. En aan de machines doe ik van alles. Het is mooi dat ik de vrijheid en het vertrouwen van SMT krijg om zelfstandig aan de slag te gaan. Motoren reviseren, transmissies inbouwen en assen reviseren. Het geeft een voldaan gevoel als een kapotte machine gemaakt is en volledig werkend naar buiten rijdt. Dan kan ik mezelf best wel eens een schouderklopje geven. En omdat ik vijf weken achter elkaar werk, kan ik ook de grotere projecten oppakken. De theorie die ik op Aeres Tech leer zal ik daardoor niet snel vergeten.”

SMT is dealer en importeur van de machines van Volvo en Sennebogen. De hoofdvestiging van het bedrijf zit in Emmeloord (Fl.). Daarnaast is er een vestiging in Nieuwkuijk. Dat is de vestiging waar Frijns werkt en waar Aeres-opleider Sywert Witteveen (36) een week per maand zelf sleutelt. “Het is mooi om samen met de student die je les geeft onder een shovel te liggen sleutelen.” Witteveen is de grondlegger van de SMT-bedrijfsschool. “Opleidingen voor de landbouwmechanisatie zijn er veel bij Aeres Tech. Maar aan een opleiding gericht op het grondverzet ontbrak het nog. Daar zijn we twee jaar geleden in samenwerking met SMT mee begonnen. En volgend jaar wordt daar Caterpillar aan toegevoegd.”

Tekst gaat verder onder de foto


Docent Sywert Witteveen staat in de Aeres Tech werkplaats. Op de achtergrond zijn twee studenten bezig met slijpwerkzaamheden.


Docent Sywert Witteveen in het SMT lokaal

 

Witteveen ziet het als zijn taak om het belang van de grondverzet-bedrijfsscholen onder de aandacht te brengen. “Machines worden steeds complexer en de ontwikkelingen gaan in een razendsnel tempo. In de sector is er een gebrek aan personeel en daar willen we met de bedrijfsscholen iets aan doen. Door met één of twee merken bezig te zijn, in dit geval Volvo en Sennebogen, kunnen studenten veel meer de techniek in duiken. Handboeken en systemen zijn daardoor ook makkelijker te doorgronden. Het is ontzettend interessant om te ervaren wat je als mens allemaal kunt maken. Dat in combinatie met de snelle ontwikkelingen bij machinefabrikanten zorgt ervoor dat het nooit saai wordt.”

Dat beaamt Frijns. “We leren hier ontzettend veel. En in de praktijk is geen dag hetzelfde. Alles wat een monteur onderweg met de servicebus niet kan maken, dat komt in de werkplaats. Hoe uitdagender, hoe leuker. En om die uitdagingen aan te kunnen, zit ik hier erg goed op mijn plek.”