Aeres Tech

Zo was het eerste schooljaar van Gerco van de Munt

Date

Gerco van de Munt (17) heeft het eerste jaar van de opleiding Mobiele Techniek op Aeres Tech in Ede afgerond. De student uit Lunteren is het liefste elke dag met shovels en trekkers bezig. “Maar ook de theorie hoort erbij”, zo vertelt Van de Munt.

De jonge sleutelaar rondde ruim een jaar geleden de middelbare school af. En na een bezoek aan verschillende open dagen had hij het beste gevoel bij Aeres Tech. “Dat had met een aantal zaken te maken. Ik woon in Lunteren, dus Ede is om de hoek. Mijn werkgever Jur Soetendaal had aangegeven het een goed idee te vinden dat ik naar Aeres Tech zou gaan. En ikzelf ben het liefst zoveel mogelijk in de praktijk aan het werk. Met de opleiding die ik volg kwam dus eigenlijk alles samen.” En dat de keuze goed is geweest, blijkt na het eerste studiejaar. “Alles is goed verlopen. De examens heb ik gehaald. Naar mijn zin was er iets te veel aandacht voor de theorie, maar omdat ik de interesse heb was het goed te doen.” Bijkomend voordeel van de opleiding die Van de Munt volgt is dat hij niet wekelijks een dag naar school moet. “Gemiddeld ben ik eens in de vijf weken een week op school. Dat is hetzelfde als elke week een dag, maar met deze constructie kan ik me elke keer een maand lang bezig houden met de praktijk. En dat past me heel goed.”

Tekst gaat verder onder de foto
Gerco van de Munt staat bij landbouwmachine
Gerco van de Munt in de werkplaats

Geen uitdaging uit de weg

Van de Munt werkt doordeweeks bij Soetendaal, zit op zaterdag als machinist op de kraan en helpt wanneer het nodig is op het varkens- en kippenbedrijf van zijn ouders. “Maar het liefst ben ik met techniek bezig. Uitdagingen ga ik niet uit de weg. Natuurlijk zit er wel eens een rotklus tussen, bijvoorbeeld als je ergens slecht bij kunt of het even niet wil lukken. Dan kijk ik er met een collega naar en vaak lukt het dan goed.”

“Het eerste studiejaar stond in het teken van algemene zaken”, vertelt Van de Munt als hem gevraagd wordt waar hij het komende jaar vooral naar uitkijkt. “Nu is het tijd om wat dieper in te gaan op sommige onderwerpen. Ik ben fan van elektronica in machines, dus daar kijk ik erg naar uit.” Zijn studieloopbaan heeft Van de Munt helder voor ogen. “Ik heb op de middelbare school VMBO Basis gedaan. Daarom ben ik begonnen op Niveau 2. De komende twee jaar wil ik Niveau 3 afronden. En of ik niveau 4 nog ga doen weet ik niet. Het liefst ga ik na Niveau 3 lekker aan het werk.”