Bij de Mechan bedrijfsschool leren de studenten zowel sleutelen aan de machines van Fendt, Valtra als Massey Ferguson. Deze merken vallen alle drie onder hetzelfde moederbedrijf; Agco. Daardoor zijn er redelijk veel gelijkenissen tussen de machines. Zo worden de dieselmotoren van Agco in verschillende trekkermerken en -types gebruikt. Uiteraard zijn er ook veel verschillen. Volgens Hans Nieuwenhuis, accountmanager van Aeres Tech, is dat juist interessant voor de studenten. “De trekkers van Fendt worden niet voorzien van een powershifttransmissie, maar Massey Ferguson en Valtra doen dat wel. Toch is het voor elke monteur belangrijk om te weten hoe zo’n transmissie werkt en hoe de machines van andere fabrikanten in elkaar steken. Daarom krijgt elke student les over deze techniek. Dus ook de studenten die bijvoorbeeld bij een Fendt-dealer werken”, benadrukt Nieuwenhuis. “Daarnaast heeft elk merk ook zijn eigen werkcultuur. Het is van grote toegevoegde waarde voor de student om die te leren kennen.”
Volgens Nieuwenhuis is het niet opmerkelijk dat een machine-importeur de monteursopleidingen onderbrengt bij een opleidingsinstituut zoals Aeres Tech. “Voor een importeur is educatie niet de kernactiviteit van het bedrijf. Veelal zijn daarvoor ook niet de kennis, kunde en faciliteiten in huis. “Wij hebben een zeer nauwe samenwerking met de importeur. Zo staat er in het praktijklokaal van Aeres Tech een groot scala aan machines, componenten en onderdelen van de desbetreffende merken. En ook worden er regelmatig productspecialisten uit het werkveld naar Ede gehaald om les te geven over specifieke onderwerpen.”
Lesweken
De studenten die de Mechan bedrijfsschool volgen, zijn werkzaam in de werkplaats van een Massey Ferguson, Valtra of Fendt-dealer die aangesloten is bij importeur Mechan. “acht keer per jaar komen de studenten voor een lesweek naar Ede. Tijdens deze week krijgen de studenten les over uiteenlopende onderwerpen zoals motortechniek, transmissies, elektrotechniek, hydrauliek en uitlaatgasnabehandelingstechniek. “Tijdens de lessen staan vooral de techniek en systemen van de desbetreffende merken centraal. Daarnaast komen ook andere hightech-machines zoals hakselaars en balenpersen met isobus-besturing aan bod.”
Populaire opleiding
De Mechan bedrijfsschool is ongeveer acht jaar geleden opgericht en is volgens Hans Nieuwenhuis inmiddels één van de snelst groeiende bedrijfsscholen in de landbouw. “Vorig schooljaar volgden elf studenten gezamenlijk de niveau 3 en niveau 4-opleiding. Door de studenten van verschillende niveaus bij elkaar in een groep te zetten, kunnen ze veel van elkaar leren en stijgt het leerrendement.” Komend schooljaar starten minstens negentien studenten met de opleiding. Daardoor moesten de trainers een belangrijke keuze maken. “Wij vinden het belangrijk dat de groepen niet groter zijn dan 12 deelnemers, zodat er voldoende aandacht is voor elke student. Daarom hebben we besloten om de niveau 3 en niveau 4-opleiding komend jaar in twee groepen te splitsen.”