De elektrificatie is niet iets van de laatste jaren, maar het aanbod elektrische machines groeit wel steeds harder. Michiel van Buuren, trainer van Aeres Tech, volgt de ontwikkelingen op de voet en heeft veel contact met fabrikanten, landbouwmechanisatiebedrijven en tuinmachinedealers. Van Buuren constateert dat vooral in de groensector en grondverzet de productie en het gebruik van elektrische machines flink toeneemt. “Er zijn al veel elektrische wielladers die seriematig geproduceerd worden. Denk hierbij aan verschillende merken. Daarnaast worden ook steeds meer werktuigendragers elektrisch. De belangrijkste reden hiervoor is dat de werkzaamheden veelal in de openbare ruimte plaatsvinden. Om omwonenden zo min mogelijk tot last te zijn, gaat de voorkeur van aannemers en gemeentes uit naar schone en stille machines”, aldus Van Buuren.
Eerste trekkers
Terwijl de elektrificatie in de groensector en grondverzet zich snel doorontwikkeld, gaat dit in de landbouw minder snel. Landbouwrobots die ingezet worden voor lichte bewerkingen, zoals onkruid wieden, zaaien en spuiten, werken in sommige gevallen al wel volledig elektrisch. Voor zware werkzaamheden zijn er echter weinig machines verkrijgbaar. “Het zijn vooral de kleine fabrikanten die met elektrische machines komen, zoals trekkerbouwer H2Trac in Arnhem (Gld.). Machine-importeur Agromec uit Veghel (NB.) heeft een Fendt 712 Vario omgebouwd tot een elektrische trekker. En ook mechanisatiebedrijf Holland-Utrecht in Montfoort (U.) bouwde een Fendt-trekker om. Echter produceren deze fabrikanten en dealers nog geen elektrische landbouwtrekkers in serie”, aldus Van Buuren.
Vermogensbehoefte
Diverse Grote fabrikanten zijn terughoudend en produceren nog geen elektrische trekkers. Al zijn er wel wat prototypes gemaakt. De vermogensbehoefte in landbouw ligt veel hoger dan bijvoorbeeld in de groensector. Wil je met een trekker langdurig zwaar werk uitvoeren, dan moet deze van een enorm accupakket worden voorzien. Dit maakt de machines erg groot, zwaar en bovenal erg prijzig. Veelal zijn deze machines te kostbaar voor akkerbouwers en veehouders. De stevige aanschafprijs is in de groensector, infra en grondverzet minder een issue. Aannemers kunnen immers een aanbesteding eerder binnenslepen, zodra ze met schone en stille machines een klus kunnen klaren. Een dure elektrische machines is daardoor eerder terugverdiend.